Hupverlener

Wat doet de hulpverlener?

Als je één of meerdere schokkende gebeurtenissen hebt meegemaakt en klachten hebt die niet zomaar overgaan, kan je behandeling krijgen om te herstellen.

Via de huisarts kan een kind of jongere met klachten doorverwezen worden naar een geregistreerde en ervaren traumabehandelaar. Dat is een hulpverlener die ervaring heeft met het werken met kinderen en jongeren die ingrijpende dingen hebben meegemaakt en een erkende opleiding in effectieve traumabehandeling heeft gevolgd. De traumabehandelaar maakt een afspraak met het kind of de jongere en de ouders of verzorgers. Daar vertel je waar je last van hebt en wat er is gebeurd. De traumabehandelaar kijkt dan of de klachten te maken hebben met de ingrijpende dingen die gebeurd zijn. Als dat zo is, kan traumabehandeling ervoor zorgen dat je minder last krijgt van je klachten.

De traumabehandelaar vertelt dan hoe de behandeling er uit gaat zien. Soms is de behandeling alleen voor het kind. Maar vaak worden ook de ouders of verzorgers erbij betrokken. Als de klachten zijn ontstaan na het meemaken van één schokkende gebeurtenis, is de therapie meestal in een paar sessies klaar. Als de klachten geleidelijk zijn ontstaan na langdurige ingrijpende ervaringen, duurt de therapie langer.

Een jongen van tien jaar zag een ernstig ongeluk waarbij een vriend een oog verloor. Daarna had hij last van nachtmerries, kon hij op school moeilijk opletten en werd hij snel boos. Dit was na een maand niet over. Zijn ouders brachten hem bij een erkende EMDR therapeut. Hij was met deze therapie erg geholpen: zijn klachten verdwenen snel. Lees hier meer over EMDR.

Een meisje van zeven jaar oud werd lang slecht behandeld door haar stiefvader. Hij negeerde haar, was vaak boos en trok haar broertje voor. Het meisje dacht dat ze stom was en voelde zich steeds slechter. Het meisje kreeg behandeling en haar moeder en stiefvader ook. Ze werkten er allemaal hard aan mee. Hierna reageerde haar stiefvader rustiger en positiever en ging het meisje beter over zichzelf denken.