Professional

Verwijzen naar een geregistreerde professional

Vele GGZ instellingen en eerstelijns praktijken in Nederland bieden effectieve traumabehandeling. Ongetwijfeld is er één bij jou in de buurt. Hieronder staan enkele registers die je kan raadplegen om na te gaan wat behandelaren in heel Nederland kunnen en mogen doen. Denk altijd eerst aan de veiligheid van het kind en geloof kinderen altijd. Overleg zo nodig met Veilig Thuis.

NtVP-register
In het register van de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP) vind je behandelaren die als psychotraumatherapeut NtVP zijn gecertificeerd.

EMDR-register
EMDR is een effectieve en veel gebruikte traumabehandeling, zie ook deze pagina. Op deze website vind je een overzicht van therapeuten die voldoen aan de kwaliteitscriteria van de Vereniging EMDR Nederland (VEN). Zij zijn erkend opgeleid, volgen nascholing en zijn ervaren in het toepassen van EMDR. Let erop dat je verwezen wordt naar een EMDR-therapeut die is aangesloten bij de VEN!

VGCt-register
Traumagerichte cognitieve gedragstherapie is ook een goede en veelgebruikte behandelmethode, zie ook deze pagina. Op de site van de Vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie vind je therapeuten met een VGCt-registratie.

BIG-register
Het BIG-register biedt informatie over de bevoegdheid van zorgverleners, zoals psychotherapeuten en gezondheidszorgpsychologen. Het gaat om beschermde Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). De zorgverleners in dit register hebben een erkende beroepsopleiding gevolgd en moeten zich blijven bijscholen.

NIP-register
Op de site van het NIP-register vind je psychologen die aangesloten zijn bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Hier kun je ook zien welke registraties een psycholoog heeft, oftewel wat de psycholoog kan en mag doen.

NVO-registratie
Pedagogen kunnen ten slotte geregistreerd worden als pedagogisch professional bij het NVO. In dit register vindt je pedagogen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen.

Ook kan je bij instellingen en behandelaren navragen of ze ervaring hebben met het bieden van effectieve traumabehandeling aan een specifieke doelgroep waar jij mee te maken hebt (bijvoorbeeld seksueel geweld, vluchtelingen). Heb je vragen over het verwijzen naar een geregistreerde professional, neem dan contact op met Trauma Experts. We denken met je mee.