Stap voor stap

Stap voor stap

Welke stappen moet je volgen als je hulp zoekt voor jezelf, voor je broertje, zusje, vriendje, vriendinnetje, kind, kleinkind, patiëntje of pupil die een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt? De eerste stap heb je al gezet! Je leest deze website. Hoe nu verder?

Praat met iemand
Praat met iemand over je zorgen, of over wie jij je zorgen maakt. Maak samen een plan voor hulp. Kinderen kunnen bijvoorbeeld praten met een ouder, een leerkracht, een opa, oma, ouder van een vriendje of andere volwassene.

Contact met een professional
Ouders kunnen het best contact opnemen met de huisarts, een Centrum voor Jeugd en Gezin (google op Centrum voor Jeugd en Gezin), met Veilig Thuis, of met een gespecialiseerd traumacentrum. Als de Jeugdbescherming al betrokken is bij het gezin, kan je hen ook bellen. Als er sprake is van seksueel geweld, kan je telefonisch contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188.

Bij de professional
Een huisarts, het Centrum voor Jeugd en Gezin of de Jeugdbescherming kunnen voor een verwijzing zorgen naar een afdeling waar professionals werken die effectieve traumabehandeling toepassen. Zij zullen het kind en de ouders uitnodigen voor een gesprek. Ga je met je ouders mee naar het gesprek, vertel dan goed waar je last van hebt EN dat er iets is gebeurd. Zodat zij weten dat je niet zomaar slecht slaapt of bang bent, maar dat je daar last van hebt SINDS je iets ingrijpends hebt meegemaakt. Ouders kunnen het verhaal aanvullen.

Je hoeft niet alles te vertellen
Als je het nog heel moeilijk vindt te vertellen wat er is gebeurd, doe het dan in één klein zinnetje, of vraag je ouders het te vertellen. Vervolgens krijg je een briefje waarin staat dat je hulp nodig hebt en met dat briefje kunnen je ouders je aanmelden, bijvoorbeeld bij een psycholoog, pedagoog of psychiater. Onder het kopje ‘Wat doet de hulpverlener’ staat hoe het verder gaat.