Is dit normaal?

Is dit normaal?

Iedereen reageert anders op schokkende gebeurtenissen. Hieronder staan posttraumatische stressreacties beschreven. Als jij deze reacties herkent, is het goed om te weten dat het normaal is om hier last van te hebben na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. De meeste kinderen en jongeren komen er met hulp van familie en vrienden weer bovenop. Maar wanneer deze reacties meer dan een maand na de gebeurtenis blijven bestaan, kan de verwerking zijn vast gelopen. Dan kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis.

Herbelevingen
Veel kinderen en jongeren die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt, hebben last van terugkerende beelden van de gebeurtenis, net als ze daar niet op zitten te wachten. Dat kan overdag gebeuren, maar ook ’s nachts, in de vorm van nachtmerries.

Vermijden
Regelmatig hebben kinderen en jongeren de neiging om gedachten, gevoelens en activiteiten te vermijden die aan de gebeurtenis doen denken.

Alertheid
Vaak ervaren kinderen en jongeren spanning als ze iets zien of horen dat met de schokkende gebeurtenis te maken heeft en reageren ze alsof er nog gevaar is, ook als er niks aan de hand. Daardoor zijn ze steeds alert en raken ze gauw geïrriteerd of schrikken ze sneller. Het kan ook zijn dat het moeilijk is om zich op school, op het werk of thuis te concentreren.

Negatieve veranderingen in gedachten en stemming
Sommige kinderen hebben na het meemaken van een schokkende gebeurtenis nergens meer zin in of interesse voor. Het kan ook zijn dat je (tijdelijk) last hebt van schaamte en schuldgevoelens. Dat komt veel voor, je bent niet de enige.

Traumabehandeling
Maar soms houdt een schokkende gebeurtenis je nog lang bezig. Bijvoorbeeld als je al eerder iets ingrijpends hebt meegemaakt, zoals fysieke mishandeling of seksueel geweld. Het kan zijn dat je na vier weken nog steeds last hebt van wat er is gebeurd en dat de klachten niet verminderen. Dan is het belangrijk om verwezen te worden voor traumabehandeling, kijk ook bij ‘Stap voor stap'.

Wat kan ik zelf doen?
Ga naar de pagina Hulp zoeken of doe de Traumacheck om te lezen wat je zelf kan doen.